14.01.2015

A.. Aromatyczna, gęsta pomidorowa z pieczoną papryką.

Raz do zupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy?

Składniki:
250ml bulionu
1 mała marchewka
1 puszka pomidorów (bez skórki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 dużej papryki czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek
bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra

opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika i dynii

Przygotowanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra z łatwością zejdzie, a papryka otrzyma oryginalny smak!
  2. Gotujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę.
  3. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  4. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu. Całość dodajemy do bulionu.
  5. Paprykę wyjmujemy z piekarnika. Ściągamy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut.
  6. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta. 
  7. Dodajemy bazylię, oregano, ostrą paprykę.

Voilà! Rozgrzewa, jest zdrowa, szybka, nie trzeba walczyć na 5 garnków w kuchni i się rozdwajać. Kilka minut przed jedzeniem zupy warto dorzucić mozarellę, która cudownie się rozpuści. Smacznego!




1 komentarz:

  1. oj taka zupa z pieczoną papryką musiała nabrać charakteru! świetny przepis :-

    OdpowiedzUsuń