16.11.2014

P... Pizza francuska!

Spotkania ze znajomymi to nie tyle, co ciężki orzech do zgryzienia, jednak trzeba chwilę pomyśleć nad rzeczą, która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci sera reclette i kiełbasy diots.

Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) 
Diot (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie!

Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie dobrze można go przyrządzić ręcznie :)

Składniki:
Ciasto:  1 + 1/2 łyżeczka suchych drożdży instant
100g  wody
100g mleka
360g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczka soli

Dodatki: 2 cebule
4 kiełbasy Diots pokrojone w plastry (można zastąpić inną!)
1/2 słoik pieczarek
1/2 słoik czarnych oliwek z pestką
250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) 

Sos: 2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli i pieprzu


Przygotowanie:
  1.  Nastawiamy piekarnik na 180'C.
  2. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.
  3. Kroimy czosnek, podsmażamy go w garnku i dodajemy pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu.
  4. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia.
  5. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser.
  6. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :)



A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby:





A oto kiełbasy Diot w białym winie








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz